SVAR:
Det är verkligen inte enkelt att vara anhörig till någon som far illa på olika sätt. Det är klokt av dig att reagera och att vilja hjälpa till. Det är också klokt att tänka på hur och när du ska kontakta den som är utsatt. Tyvärr är det vanligt att kvinnor som lever i en kontrollerande och utsatt relation blir mer och mer isolerade och förlorar kontakten med sina vänner. Ofta beror det på att partnern har kontroll och inte vill att kvinnan ska träffa andra.
Det är väldigt vanligt att kvinnor som utsätts för kränkningar, hot och våld av sin partner kan ha svårt att lämna relationen, trots att det som utomstående är uppenbart att relationen inte är bra. Det som kan vara bra att tänka på då, är att det är väldigt värdefullt att finnas kvar och vara beredd på att finnas där som stöd när den som är utsatt vill ha hjälp. Ibland kan det krävas någon särskild händelse eller att det helt enkelt blir för mycket en dag, och då är det ovärderligt att ha människor omkring sig som kan vara ett stöd och hjälpa till. Om det låter rimligt för dig?
Vår erfarenhet är att det är oerhört värdefullt att finnas kvar som vän. Det är också svårt att veta att det kan vara illa för ens vän, men inte kunna göra något i stunden. Om du har möjlighet och vill, så tror jag att det du kan göra är att finnas kvar men inte vara för påträngande, precis som du själv är inne på. Mer än så kanske faktiskt inte går att göra?
Ta gärna kontakt med en kvinnojour för att få stöd i hur du kan agera. Det kan du göra även om du bor på annan ort, då är ett tips att du vänder dig till din lokala kvinnojour för att få stöd som anhörig.