SVAR:

Tack för ditt mail. Det går att polisanmäla brott även lång tid efter de skett. Beroende på hur allvarligt brottet är, så varierar den så kallade preskriptionstiden, alltså hur långt efter ett brott skett som det går att polisanmäla.

Preskriptionstiden är (35 kap. 1 § BrB):

– två år för brott som kan ge maximalt ett års fängelse,

– fem år för brott som kan ge maximalt två års fängelse,

– tio år för brott som kan ge maximalt åtta års fängelse,

– femton år för brott som kan ge över åtta års fängelse,

– tjugofem år för brott som kan ge livstids fängelse.

Mitt råd är att ta kontakt med en advokat med erfarenhet av frågor kring våld i nära relationer, för att få ett personligt stöd direkt. Du har rätt till ett målsägandebiträde i samband med att du gör en polisanmälan.

Om du inte själv vet en erfaren advokat så brukar vi tipsa om Advokatbyrå Rebecca Lagh (advokatlagh.se)

Dina skador bör dokumenteras i ett rättsintyg, som kan begäras in av polisen vid en polisanmälan. Det går att göra i efterhand, även när det gått en tid från senaste misshandelstillfället. Här kan du läsa mer om det:

För berörd: Rättsintyg – Rättsmedicinalverket (rmv.se)

Självklart ska du också få läkarvård för de skador du åsamkats. Kanske ett besök på vårdcentralen kan vara en början för att få en ordentlig läkarundersökning genomförd?

Jag skriver gärna mer med dig innan och under den här processen, om du vill det. Och även om andra frågor, tankar och känslor som du har. Du bestämmer helt själv vad du vill skriva om.

Vi svarar alltid inom tre vardagar och det är samma person som svarar, även om vi undertecknar med Kvinnojouren Online för anonymitetens skull.

Det är mycket klokt av dig att söka stöd efter att ha lämnat en våldsam relation. Det finns kvinnojourer och kommunala samtalsmottagningar som erbjuder olika former av hjälp på de flesta orter. Om du vill berätta i vilken stad eller område du bor, så tipsar jag dig gärna om vart du kan vända dig.

Vad tror du om detta?

Varma hälsningar

Kvinnojouren Online