SVAR:

Så här skriver Alla kvinnors hus Alla Kvinnors Hus – En ideell och partipolitiskt obunden kvinnojour om varför det är viktigt med bearbetande samtal för den som utsatts för kränkningar, hot och våld, om kunskap, bearbetning och förändring:

Kunskap

Genom att berätta och samtidigt få information om våld, ökar förståelsen för sin egen utsatthet. Många som är eller har varit utsatta för någon typ av våld tar på sig en stor del av skulden eftersom de tror att de kunnat påverka situationen. ”It takes two to tango”-principen stämmer dock inte in här. En person som väljer att hota, skrämma, manipulera, putta, sparka, slå eller trakassera en annan person gör det för att den har problem och kommer fortsätta göra det oavsett hur omgivningen beter sig, såvida inte personen själv har insikt och söker hjälp för att förändra sitt beteende.

Bearbetning

Att få berätta utan att bli dömd eller skuldbelagd av mottagaren, känna sorg både för sig själv och det man utsatts för men även för hur det blev, är viktigt för att öka möjligheten att komma vidare.

Förändring

Hur går man vidare efter att ha blivit utsatt för våld? Allt vi är med om i livet bär vi med oss framåt men att bära erfarenheten av våld utan att den påverkar negativt är det största målet med våra samtalsserier. Därför måste man titta på sig själv i nuet. Hitta den inre rösten igen, lyssna på den och ta tillbaks makten över sitt liv. Viljan och styrkan att välja sin egen väg.

Vilken hjälp finns hos Kvinnojouren Online?

Många kvinnor väljer att börja skriva med oss här på Kvinnojouren Online, via chatt eller mail, för att börja sätta ord på känslor, tankar och reaktioner. Ofta finns många frågor som vi försöker svara på, utifrån kunskap och lång erfarenhet. Det finns också möjlighet att ställa frågor till vår psykolog eller få juridisk rådgivning.

Vår film “Relationers påverkan på hälsan” och broschyren “Varför mår jag inte bättre? Hur relationer kan påverka din hälsa” går att ta del av på vår hemsida. Där finns även broschyren “Hur alkohol och droger kan påverka relationer”. Båda broschyrerna går också att beställa i pappersform från oss. Maila till och ange namn och adress, så skickar vi.

Se filmen här:

Läs broschyrerna här (klicka på bilden):