SVAR:

På din fråga hur du ska säga att du vill avsluta relationen utan att han blir förkrossad, så är nog svaret att du bara kan ta ansvar för dig själv i detta. Hans reaktioner och känslor är hans, och ingenting som du har möjlighet att styra eller ta ansvar för. Om det låter rimligt för dig?

Självklart är det alltid svårt att göra slut och det är också svårt att hantera när någon annan gör slut. Men det hör till livet att det kan bli så och det är tyvärr ingenting som någon av oss kan skydda oss mot. Det viktiga är att veta att du bara kan ta ansvar för ditt eget liv och försöka vara den person du vill vara. Och då kanske du vill berätta för honom i lugn och ro att du vill göra slut, på det sätt som du tror att du klarar av på bästa sätt?

De reaktioner som han kan ha är hans ansvar att ta hand om. Det kan du inte kontrollera och det är inte ditt ansvar.

Det kan vara en väldigt empatisk och fin sak att tänka på andras känslor och att sätta sig själv åt sidan ett tag, och ibland helt nödvändigt för att livet ska fungera. Men konsekvensen kan bli att man med tiden får lite svårare att säga nej och sätta sina egna gränser. Man fortsätter helt enkelt att sätta sig själv i andra hand och fokusera på den andra, trots att det inte blir så bra. Då är det klokt att stanna upp och fundera över hur du själv vill ha det och vad du behöver göra för att må bra och känna dig trygg.

Alla dina känslor och tankar är okej och viktiga att ta på allvar.

Jag uppfattar också av din fråga att dina vänner och familj är oroliga för hur du har det i den här relationen? Om du vill, så brukar det vara väldigt bra att ha stöd i samband med en separation och att ta hjälp av hur andra ser på situationen.