SVAR:

Du beskriver en situation som väldigt många kvinnor som skriver med oss också kan vittna om. Det är vanligt att börja tvivla på sig själv i en relation där man blir illa behandlad. Det du beskriver kan kallas för gaslighting. Gaslighting beskriver en psykologisk manipulation av en annan individ, där man får individen att tveka över sin egen sanning och mentala hälsa.

Jag vill råda dig att ta kontakt med någon utomstående för att få möjlighet att sätta dina egna ord på hur du känner och tänker just nu. Det kan ge dig lite perspektiv på din situation och hjälpa dig att komma tillbaka till dig själv och din egen sanning. Det är klokt att hitta någon med kunskap om våld i nära relationer, exempelvis en kvinnojour eller kommunal samtalsmottagning.

Självklart får du gärna skriva mer med oss, som ett första steg att börja sortera och sätta ord på det som händer i din relation. Vi svarar alltid inom tre vardagar och det är samma person som svarar, även om vi undertecknar med Kvinnojouren Online för anonymitetens skull.